Assalamualaikum w.b.t kami ingin berkongsi assignment kami tentang "makanan yang halal lagi baik". impaknya dari segi kehidupan manusia dan dari segi perspektif sains.
PENGENALAN
Halal
berasal dari perkataan arab yang membawa makna ‘dibenarkan’ atau ‘dibolehkan’
oleh hukum Syarak. Di Malaysia isu makanan halal dan haram menjadi agenda yang
begitu hangat diperkatakan. Isu ini bukan hanya memberi kesan kepada masyarakat
beragama islam sahaja, malahan turut mendapat perhatian daripada
penganut-penganut agama lain kerana pengusaha makanan di Malaysia terdiri
daripada pelbagai kaum. Sebagainumat islam adalah menjadi kewajipan kepada kita
semua untuk memastikan makanan yang dimakan adalah halal, iaitu bebas daripada
sumber najis dan haram bermula dari proses penyediaan bahan mentah, proses
pembuatan, penyimpanan, masakan, pengilangan, pembukusan dan pengangkutan.
Masyarakat islam dinegara ini kadang kala di gemparkan dengan dakwaan sesuatu
produk itu diragui status halalnya. Seperti
termaktub dalam surah baqarah ayat 172 yang membawa maksud “Wahai orang-orang
yang beriman! Makan lah dari benda-benda yang baik (yang halal) yang telah Kami
berikan kepada kamu dan bersyukurlah kepada Allah SWT, Jika betul kamu hanya
beribadat kepadaNya.
PENGHARGAAN
Syukur
kehadrat Ilahi kerana diberi peluang untuk menyiapkan tugasan yang diberi.
Terima kasih tak terhingga kami ucapkan terutama kepada ibu bapa kami kerana
memberi sokongan kepada kami walaupun berjauhan sokongan ibu bapa tak pernah putus.
Selain itu terima kasih juga saya ucapkan kepada pensyarah subjek Sains
Teknologi dan Kejuruteraan Dalam Islam iaitu Encik Mohd Noor Zaidi bin Mohd
Zawawi kerana memberi masa yang secukupnya dan memberi maklumat yang lengkap
kepada kami bagi menyiapkan tugasan ini. Disamping itu, terima kasih kepada
rakan-rakan yang lain kerana banyak membantu mencari maklumat. Akhir sekali
terima kasih kepada pihak institut pengajian kami iaitu Politeknik Sultan Haji
Ahmad Shah kerana membenarkan kami menggunakan kemudahan-kemudahan yang
disediakan.
“MAKANAN YANG HALAL LAGI BAIK” impak nya kepada kehidupan manusia. Huraikan isu ini
mengikut pandangan islam dan perspektif sains.
IMPAK
POSITIF DARI SEGI PANDANGAN ISLAM
v Doa dimakbulkan dan solat khusyuk
diterima Allah SWT
-Persoalan yang mungkin timbul kepada manusia ialah mengapa Allah SWT dan
Nabi Muhammad SAW menyeru agar umat islam memilih makanan yang halaldalam
kehidupan seharian. Hikmah dan kelebihannya ialah dapat membantu menusia
menjalanikehidupan ssebagai hamba Allah SWT dengan lebih baik.
v Menepati hukum syarak
-Pemilihan makanan yang menepati hukum syarak dapat membantu pembinaan rohani
dan jasmaniyang baik. Imam Al-Ghazali mengatakan bahawa makanan yang halal itu
dapat menambah cahaya iman danmembuat doa terkabul dan makanan yang haram akan
menggelapka hati. Sebagai pengguna Muslim, berusaha untuk mencari makanan yang
halal adalah satu kefardhuan sebagai criteria utama dalam membuat pilihan
makanan, bukan hanya memilih makanan yang lazat lagi menarik. Makanan yang
haram atau Syubhah perlu dielak,
kecuali ketika darurat
v Membina sifat kepimpinan
-Kita sebagai manusia yang beragama islam sudah semestinya akan memiliki
sebuah keluarga. Dengan itu dengan memilih untuk makan makanan yang halal
sangat dituntut dalam islam. Jika kita memilih makanan yang halal, seorang
pemimpin dalam keluarga
perlu memilih makanan yang halal bagi keluarga bagi memastikan anak-anak
dan isteri tidak memakan makanan yang halal kerana makanan yang haram amat
dilarang dalam agama islam. Disamping itu, keluarga juga akan bahagia,
merasakan tenang dalam melaksanakan ibadat atau tanggungjawab.
v Dapat melahirkan zuriat yang insaniah
-Keluarga yang memilih makanan yang halal akan melahirkan insaniah yang
berakhlak mulia (soleh&solehah) dan insaniah. Dengan adanya manusia yang
berakhlak mulia agama islam akan menjadi semakin baik dan Negara akan lebih
maju jika adanya manusia yang berakhlak mulia. Pemikiran insan yang berakhlak
mulia ini akan jauh lebih pandai dan mudah untuk memahami pembelajaran
disekolah atau di institusi pengajian. Zuriat yang insaniah ini dapat
menyumbang beberapa sumber dalam pembangunan Negara.
v Makanan yang halal mudah didapati
-Makanan yang halal di Malaysia mudah, senang dan cepat untuk diperolehi.
Kerana rata-rata penduduk Malaysia ialah beragama islam jadi ia tidak susah
untuk mencari makanan yang halal dimana-mana. Ia tidak terlampau menyusahkan
kita untuk mendapat makanan yang halal. Dengan adanya makanan yang halal,
manusia beragama islam tidak aka nada alas an untuk memilih makanan yang haram.

Dalam penyembelihan haiwan dalam islam urat halkum haiwan haruslah putus.
IMPAK DARI SEGI PERSPEKTIF SAINS
IMPAK DARI SEGI PERSPEKTIF SAINS
v Pemakanan dapat ditakrifkan sebagai
sains yang berkenaan dengan zat, khasiat dan nutrient dalam makanan. Ia
merupakan kombinasi satu proses dimana organism mengambil, menghadam,
menyerap,mengangkut, mengguna dan mengkumuh bahan makanan untuk tujuan
pembuatan serta membaik pulih komponen dalam badan.
v Aktiviti pemakanan yang baik akan
membolehkan seseorang itu mendapat faedah daripada pengambilan sesuatu
makanan. Ia dapat mengawal aktiviti
organ-organ tubuh badan dengan baik(mata, jantung, peparu dan seumpamanya0)
serta membolehkan seseorang bergerak, berjalan, berlari, bekerja dan melakukan
aktiviti-aktiviti lain.
v Makanan juga berfungsi dalam aktiviti
pernafasan dan aliran darah bagi semua kerja otot dalam badan serta terlibat
bagi proses penggantian zat dalam badan(metabolism). Selain itu, umat islam
memerlukan makanan untuk tujuan beribadat kepada Allah SWT
v Makanan merupakan keperluan asas
dalam kehidupan manusia. Tanpa makanan kesihatan mannusia akan terjejas. Makanan
dapat membekalkan haba dan tenaga bagi tujuan menjaga serta mengekalkan suhu
badan.
KESIMPULAN
“Sesungguhnya
Allah memerintah orang yang mukmin dengan apa yang diperintahkan kepada para
rasul dengan firmanNya “ Wahai para rasul makanlah makanan yang baik dan
beramallah dengan amalan yang soleh”.FirmanNya lagi “Wahai orang lagi
beriman,makanlah makanan yang baik yang tidak kami beri rezeki kepada
kamu”.Makanlah makanan yang baik untuk kesihatan dan tidak memudaratkan
kesihatan diri.Makanan yang terhasil dari pelbagai bahan dan prosesan makanan
.kita sebagai peguna dan sebagai mukmin harus memastikan makanan yang hendak
dibeli haruslah menepati syariah islam.Ia untuk memastikan makanan yang kita
makan adalah selamat dan tidak diragui.
RUJUKAN
Ø LAMAN SOSIAL
Ø RUJUKAN BUKU
Ø MAKLUMAT DARI RAKAN-RAKAN
LAMPIRAN
Tanda halal yang disahkan.
Tanda halal yang diragui.
menggunakan alatan yang tajam ketika hendak menyembelih

khinzir yang dikacukkan dengan biri-biri dan haram dimakan sama sekali dan disentuh.
SAINS TEKNOLOGI DAN KEJURUTERAAN DALAM ISLAM
TAJUK:
“MAKANAN YANG HALAL LAGI BAIK”
NAMA:NUR
NABIHAH BINTI JALIL(02DEE14F2011)
:NURUL SYAHIRA BINTI
HALIDI(02DEE14F2031)
:NUR HASYIKIEN BINTI
MUSTAFA(02DEE14F2045)
NAMA
PENSYARAH:ENCIK MOHD NOOR ZAIDI BIN MOHD ZAWAWI
TARIKH:15/10/2015
No comments:
Post a Comment